Τήνος

Τήνος

Η Τήνος είναι ένα ελληνικό νησί που βρίσκεται στο Αιγαίο Πέλαγος. Βρίσκεται στο αρχιπέλαγος των Κυκλάδων. Στην αρχαιότητα, η Τήνος ήταν επίσης γνωστή ως Οφιούσα (από όφις, Ελληνικά για φίδι) και Υδροέσσα (από ύδωρ, Ελληνικά για το νερό). Τα πιο κοντινά νησιά Άνδρος, Δήλος, και Μύκονος. Έχει χερσαία έκταση περίπου 194 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό (απογραφή 2001) 8.574 κατοίκων. Αποτελείται από τους δήμους της Τήνου (πληθ. 5.203) και Εξωμβούργου (πληθ. 2.692), καθώς και την κοινότητα του Πάνορμου (πληθ. 679).

Μεταξύ 1207 και 1715, ήταν σε Βενετικά χέρια. Από το 1715 έως το 1821, η Τήνος ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία πριν από την ένωσή της με την Ελλάδα.

Η Τήνος είναι διάσημη στους Έλληνες: για την Εκκλησία της Παναγίας της Ευαγγελίστριας, τους ανεμόμυλους, τα 50 χωριά και τις Βενετικές οχυρώσεις στο βουνό, Εξωμβούργο. Στην Τήνο, συνυπάρχουν οι Ορθόδοξοι και Ρωμαιοκαθολικοί πληθυσμοί, και το νησί είναι επίσης γνωστό για διάσημους γλύπτες και ζωγράφους, όπως ο Νικόλαος Γύζης, Γιαννούλης Χαλεπάς και Νικηφόρος Λύτρας.

Το νησί βρίσκεται κοντά στο γεωγραφικό κέντρο των Κυκλάδων, και λόγω της Παναγίας της Ευαγγελίστριας, με την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που κατέχει, η Τήνος είναι επίσης το κέντρο ετήσιου προσκυνήματος που λαμβάνει χώρα κατά την ημερομηνία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15 Αυγούστου). Πολλοί προσκυνητές κάνουν το δρόμο των 800 μέτρων από την αποβάθρα του λιμανιού προς την εκκλησία στα γόνατα και τα χέρια τους ως ένδειξη αφοσίωσης.

Αξίζει να δείτε στην Τήνο

Τα χωριά της Τήνου Πύργος, Καρδιανή, Υστέρνια, Κτικάδο, Τριαντάρος-Μπερδεμιάρος, Φαλατάδος, Λουτρά, Τριπόταμος. Τα χωριά της Τήνου, στολίδια λευκά στις πλαγιές και τους κάμπους. Περπατήστε τα ένα προς ένα: παντού μάρμαρο... Στις πλατείες, τους φεγγίτες, τις κρήνες που θα πιείτε νερό. «Αέρας» Κυκλάδων πνέει παντού. Ανακαλύψτε τα με μια στάση στα παραδοσιακά καφενεία κάτω από τη σκιά του πλατάνου για καφέ ή μεζέ: τηνιακό τυρί, λούζα και γλυκόπιοτη ρακή. Αυτό είναι καλωσόρισμα.

Οι μαρμαρογλύπτες της Τήνου και τα αθάνατα έργα τους Ο μύθος λέει ότι ο Φειδίας δίδαξε τη γλυπτική στους Τηνίους. Στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, τα μουσεία Μαρμαροτεχνίας και Τηνίων Καλλιτεχνών στον Πύργο, στο μουσείο της Ευαγγελίστριας θα θαυμάσετε αθάνατα έργα νεοελληνικής γλυπτικής. Ο Γιαννούλης Χαλεπάς, ο Δημήτρης Φιλιππότης, οι αδερφοί Φυτάλη, ο Λάζαρος Σώχος και ο Γεώργιος Βιτάλης έχουν αφήσει εδώ την κληρονομιά τους. Μάθετε τα μυστικά της τέχνης τους, παρακολουθώντας μαθήματα σε εργαστήρια μαρμαρογλυπτών.

Περιστεριώνες-τα τηνιακά έργα τέχνης Το σήμα-κατατεθέν του νησιού και από τα πιο εντυπωσιακά «έργα τέχνης» των Κυκλάδων. 600 περίτεχνοι περιστεριώνες φτιαγμένοι με σχιστόλιθο, πέτρα και ασβέστη, γεμάτοι «λιθοκεντήματα». Τα περιστέρια πετούν ολόγυρα και αντιστέκονται σε κάθε προσπάθειάς σας να τα φωτογραφίσετε…

Τήνος: το «ιερό» νησί των Κυκλάδων Κάθε Δεκαπενταύγουστο χιλιάδες πιστοί συγκεντρώνονται στην Τήνο, για να συνοδεύσουν τη λιτανεία της θαυματουργής εικόνας του νησιού. Η Παναγία της Τήνου ίσα ίσα που διακρίνεται πίσω από τα αμέτρητα αφιερώματα που τη στολίζουν. Πεσμένοι στα γόνατα οι προσκυνητές ανηφορίζουν από το λιμάνι ως το προσκύνημα, που υψώνεται από το 1880 πάνω από την πόλη της Τήνου. To θαύμα της πίστης φανερώνεται μπροστά σας.

Βωλάξ: τοπίο σεληνιακό στη μέση του Αιγαίου Γύρω από το χωριό Βωλάξ, με έκπληξη αντικρίζετε ένα οροπέδιο με τεράστια βότσαλα. Σαν να τους πέταξε γίγαντας, οι στρογγυλοί γρανίτες εκατομμυρίων ετών σε δεκάδες διαφορετικά μεγέθη δεν είναι μετεωρίτες ούτε τα απομεινάρια κάποιας Τιτανομαχίας, αλλά γεωλογικό φαινόμενο σφαιρικής αποσάθρωσης. Ζήστε την άγρια ομορφιά του σεληνιακού τοπίου διασχίζοντας την περιοχή Κακόβολο, από το Φαλατάδο προς την Παναγία Κακή Σκάλα.

Στην κορυφή του Ξώμπουργου 640 μέτρα πάνω από τη γη, ο βράχος του Ξώμπουργου ξεχωρίζει σε όλο το νησί! Στη ρίζα του η καθολική μονή της Ιεράς Καρδίας, ένα από τα αξιοθέατα του νησιού. Στην κορυφή του το άπαρτο κάστρο του Ξώμπουργου, το πιο ψηλό του Αιγαίου κάποτε, που έπεσε μετά από προδοσία το 1715 και οι Τούρκοι το κατέστρεψαν. Από εκεί ψηλά βλέπετε όχι μονάχα την Τήνο, αλλά και τη Σάμο, την Ικαρία, τη Νάξο, τη Δήλο. Και ανασαίνετε Αιγαίο.

Οι κρυμμένοι θησαυροί της Τήνου

Extreme sports στην Τήνο Αναρρίχηση στον βράχο του Ξώμπουργου, bouldering στους γρανίτες του Βωλάξ, windsurfing στη Μεγάλη Κολυμπήθρα, καταδύσεις. Η Τήνος είναι ιδανική για τους λάτρεις της αδρεναλίνης.

Μονοπάτια Ακολουθήστε το δίκτυο των παλιών μονοπατιών του νησιού και θα αποκαλυφθούν μπροστά σας μικρά θαύματα: ερειπωμένοι οικισμοί, βρύσες, μύλοι, ξωκκλήσια και περιστεριώνες, ξερολιθιές και καταπράσινα λιβάδια.

Παραλία Λιβάδα Η παραλία που ξεχωρίζει για τα γλυπτά-βράχια της και τα άγρια νερά της. Αφήνοντάς την πίσω σας, θα περπατήσετε μέχρι τον φάρο στο ακρωτήρι Παπαργύρας και θα κάνετε τον γύρο του ψηλότερου βουνού της Τήνου, του Τσικνιά.